/ БГНЕС
Трима души загинаха, а 22 са ранени при нападение с миномет и огнестрелно оръжие срещу церемония с участието на високопоставени политици в афганистанската столица Кабул, съобщи говорител на министерството на здравеопазването в Туитър, цитиран от Франс прес.

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, предаде телевизия "1 Ти Ви".

По-рано в Кабул проехтяха няколко взрива, последвани от стрелба. Те прекъснаха важна политическа проява и принудиха присъстващите да се спасяват с бягство, посочва АФП.

Политически лидери, между които премиерът Абдула Абдула и бившият президент Хамид Карзай, присъстваха на церемония по случай 24 години от смъртта на лидера на муджахидините Абдул Али Мазари. Първият взрив избухна по време на словото на премиера Абдула.

Декември 2018-а: Десетки жертви след атака срещу административни сгради в Кабул

"Запазете спокойствие, районът на експлозиите е далеч от нас", каза пред присъстващите бившият председател на Националното събрание Мохамад Юнус Кануни, става ясно от кадри, излъчвани на живо по телевизията от мястото на събитието, докато церемонията продължаваше.

Малко след втория взрив избухна стрелба и прякото предаване беше прекъснато.

Политикът и кандидат за президент на изборите през юли - Ханиф Атмар, каза, че осем от телохранителите му са ранени.

Нападението беше извършено на фона на преговорите в Катар между талибаните и САЩ, насочени към възстановяване на мира в Афганистан.
БТА