Убит е терорист, отговорен за атентата срещу Невский експрес
Убит е терорист, отговорен за атентата срещу Невский експрес / Reuters

Президентът на размирната руска република Ингушетия Юнус-Бек Евкуров потвърди информацията за убийството на терориста Александър Тихомиров, известен като Саид Бурятски, предаде Ройтерс. По информация на руските медии Тихомиров е бил убит при спецоперация на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) през нощта срещу вторник край Назран.

"Той беше убит, но някой от другите идеолози ще заеме мястото му", заяви днес Евкуров, който миналата година се размина на косъм от смъртта след бомбен атентат, вероятно организиран от Тихомиров.

Екстремисткият лидер, смятан за идеолог на уахабитите в Южен Кавказ, пое отговорност за най-кървавия самоубийствен атентат в региона, извършен през август 2009 г. Тогава бяха убити най-малко 20 души и 138 бяха ранени при нападение с кола бомба срещу полицейското управление в Назран.

ФСБ разполага с доказателства, че Тихомиров е отговорен и за атентата срещу експреса Москва-Санкт Петербург през ноември 2009 г., заяви шефът на службата Александър Бортников, който информира за разкритията руския президент Дмитрий Медведев, пише БТА.

По думите на Бортников сред веществените доказателства, събрани по време на спецоперацията, има компоненти за направата на взривни устройства, идентични с бомбата, използвана срещу "Невский експрес".

При експлозията на железопътната линия между Москва и Санкт Петербург загинаха 26 души и 80 бяха ранени. Тогава отговорност за нападението пое лидерът на чеченските бунтовници Доку Умаров, който е близък с Тихомиров, но властите в Чечения отхвърлиха твърдението като блъф.