Убит е руски свещеник, защитавал Пуси райът
Убит е руски свещеник, защитавал Пуси райът / снимка: БГНЕС, aрхив

В град Псков вчера е бил убит 75-годишен православен свещеник, който призова за освобождаването на младите жени от групата "Пуси райът", осъдени за "пънк молебен" срещу Владимир Путин, предаде Франс прес.

"Тялото на отец Павел Аделгейм беше открито в понеделник вечерта в Псков с рани от нож", близо до църква, съобщила полицията в Псков за АФП. Според разследващите свещеникът е бил убит от младеж с психични проблеми, който от три дни е бил подслонен при него. Роденият през 1986 г. младеж е бил приет в болница, след като се самонаранил с нож след убийството, пише БТА.

Полицията не прави връзка между убийството и позицията на свещеника за пънк групата. Аделгейм сам е минал през Гулаг по съветско време и е известен с критиките си към патриарха. Смъртта му обаче предизвика силни реакции в цяла Русия.

"Последният свободен свещеник в Московската патриаршия беше убит", писа известният отец Андрей Кураев, един от най-известните православни блогъри. Според него отец Павел не е бил дисидент, който смята, че църковното ръководство греши по принцип, а просто е следвал възгледите си, предаде РИА Новости.

Павел Аделгейм многократно е критикувал връзките между Руската православна църква и властите. Той подписа и писмо на известни личности, призоваващи руския патриарх Кирил да защити младите жени от групата "Пуси райът", които изпълниха "пънк молебен" в главния катедрален храм на Москва миналата година. Те призоваха Дева Мария "да прогони Путин".

"Не искаме да оправдаваме участничките в тази акция, но призоваваме за Вашата мъдрост и милосърдие", пише в документа. През юни 2012 г. той беше подписан от стотици известни личности, включително четирима православни свещеници.

Две от младите жени в групата, които заявиха, че са искали да привлекат внимание към "сливането между Църквата и държавата", излежават двугодишни присъди. "Тези жени разобличиха лъжите на Руската православна църква и нейната неестествена връзка с Руската федерация", написа неотдавна отец Павел в блога си.