Убийцата от Сан Бернардино посещавала религиозно училище в Пакистан
Убийцата от Сан Бернардино посещавала религиозно училище в Пакистан / снимка: БГНЕС, архив

Ташфин Малик, жената която е замесена в масовото убийство в Сан Бернардино, е посещавала добре известно религиозно училище в Централен Пакистан, предаде ДПА, като се позова на разузнавателни източници.

Малик е учила в центъра Ал Худа, но това не означава, че тя се е радикализирала там, заяви пожелал да остане анонимен пакистански представител на разузнавателните служби.

Обама: Ще унищожим Ислямска държава

Центърът е част от международната фондация Ал Худа, основана в Пакистан през 1994 г., която има подобни центрове на цялата територия на Пакистан, както и в САЩ, ОАЕ, Индия и Великобритания. Курсовете са посещавани от образовани жени от средната класа.

Центърът, в който е учила Ташфин Малик, не е свързан с терористична организация.

Атентаторката в Калифорния се радикализирала в Саудитска Арабия?

Ташфин Малик е родена на окръг Лаях близо до град Мултан в Пакистан. Тя се премества със семейството си в Саудитска Арабия, където баща й работи, но се връща в Пакистан през 2006 г. В родината си живее първо в дом под юрисдикцията на агенцията за развитие в град Мултан, а после се премества в хостел за жени към университета "Бахаудин Закария".

Ислямска държава поема отговорност за атаката в Калифорния

По време на учението си се запознава с Маулана Абдул Азиз, радикален ислямски духовник от Червената джамия, атакувана от пакистанските военни през 2007 г. заради връзки с Ал Каида. Тогава бяха убити над 100 души повечето от които ученички от школата към джамията.