Убиха високопоставен представител на Ислямски джихад
Убиха високопоставен представител на Ислямски джихад / снимкa: БГНЕС
Военен ръководител на радикалната ислямистка групировка „Ислямски джихад“, синът му и двама негови бодигардове са били убити при ново въздушно нападение на израелската армия в Ивицата Газа, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Зийад Абу Теир, синът му и двамата му бодигардове са загинали при нападението пред къщата на члена на „Ислямски джихад“ в южната част на Ивицата Газа, съобщиха медицински източници и очевидци.

Петима членове на семейството на Теир са били ранени, допълниха те. Абу Теир е един от основните лидери на военния клон на „Ислямски джихад“ в южната част на Ивицата Газа.

Междувременно стана ясно, че Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на президента Махмуд Абас призова в Газа да бъдат изпратени международни сили, които да защитават жителите й от „израелските престъпления“ след смъртта на повече от 300 души при израелските нападения от събота насам, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Изпълнителният комитет на ООП призовава в Ивицата Газа да бъдат изпратени международни сили, за да защитават палестинското население от израелските престъпления“, заяви генералният секретар на палестинското президентство Тайеб Абделрахим. „Президентът Абас полага огромни усилия пред международната общност, за да защити нашия народ и да прекрати избиването му в Газа“, допълни Абделрахим.

Абас няма никакъв контрол в Ивицата Газа, откакто неговата партия „Фатах“ беше отстранена от ислямисткото движение Хамас през юни 2007 г. Хамас се противопоставя на разполагането на международни или на арабски сили в Газа, където упражнява еднолична власт.

Повече от 320 палестинци са били убити от събота насам в палестинската територия при израелските въздушни нападения, насочени главно срещу цели на ислямисткото движение Хамас, което контролира територията.