Александър Захарченко
Александър Захарченко / БГНЕС
Руското външно министерство обвини Украйна за убийството
Командирът на проруските бунтовници в отцепилата се от Украйна Донецка област Александър Захарченко е загинал при експлозия на бомба в заведение в Донецк, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии. Администрацията на "президента" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) потвърди, че Захарченко "е получил смъртоносно нараняване" след взрив към 17,30 ч. (и българско време) в ресторант "Сепар". Най-малко трима души били ранени, съобщи ТАСС.

Обявиха създаването на нова държава - Малорусия

Лидерът на ДНР Александър Захарченко
БГНЕС

Гибелта на Александър Захарченко бе потвърдена от Донецката информационна агенция - официалната медия на т. нар. ДНР, цитирана от Ройтерс. Захарченко не е единственият убит при взрива, предаде украинската държавна информационна агенция Укринформ, цитирайки Службата за сигурност на Украйна, без да дава повече подробности.

Според говорителката на Следствения комитет на Руската федерация при експлозията са били ранени още двама души - "министърът" на приходите и таксите на т. нар. ДНР Александър Тимофеев и неизвестно момиче.

Опит за покушение срещу лидера на проруските сепаратисти в Донецк

Лидерът на ДНР Александър Захарченко
БГНЕС

 
"Има всички основания да се предполага, че зад убийството стои режимът в Киев, който неведнъж е използвал подобни методи за отстраняване на инакомислещи и неудобни хора", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя обвини прозападните власти в Украйна, че вместо да изпълнят Минските споразумения и да търсят решение на вътрешния конфликт, "киевската партия на войната реализира терористичен сценарий, обърквайки допълнително и без това сложната обстановка в региона".

Смъртта на Захарченко показва, че Киев е решил да започне "кървава борба" и се е отказал от обещанията си да търси мир, каза Захарова, цитирана от Ройтерс. Говорителката на руското външно министерство призова международната общност да поиска от Киев безпристрастно разследване на убийството на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Като се има предвид "марионетността на политическата система на Украйна", международната общност трябва и да контролира това разследване, допълни тя.
 
Председателят на Народния съвет (парламента) на ДНР Денис Пушилин също обвини украинските власти, че стоят зад покушението, предаде ТАСС.

Очертава ли се нова военна ескалация в Източна Украйна?

Александър Захарченко
БГНЕС

Руският президент Владимир Путин осъди убийството на лидера на проруските сепаратисти в украинската Донецка област Александър Захарченко, предаде Ройтерс. В изявление, разпространено от Кремъл, Путин определи убийството като подъл акт, целящ да дестабилизира крехкия мир в региона. Руският президент поднесе съболезнования на семейството на Захарченко.
 
Следственият комитет на Руската федерация обяви, че е започнал разследване за "международен тероризъм" във връзка с покушението срещу Захарченко, предаде ТАСС, като се позова на неговата говорителка Светлана Петренко.

Отговорностите на временно изпълняващ функциите на ръководител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, съгласно Конституцията, са възложени на вицепремиера Дмитрий Трапезников. Това бе официално обявено в Донецк след извънредно заседание на правителството във връзка смъртта на Александър Захарченко.

През април 2014 г. Александър Захарченко заедно с други сепаратисти участва в операцията по превземането на сградата на градската администрация в Донецк. По-късно през годината той бе избран за "премиер" и за "президент" на самопровъзгласилата се ДНР.
БТА