Убиха двама американски съветници в Кабул
Убиха двама американски съветници в Кабул / снимка: Reuters

Двама американски офицери бяха убити при престрелка в зданието на министерството на вътрешните работи в Кабул. Нападателят бе застрелян от афганистански полицаи. Отговорност за убийството поеха талибаните.

Двамата убити са полковник и майор, работили като съветници към министерството на вътрешните работи на Афганистан. Според първоначалните сведения те са били застреляни от друг чуждестранен съветник в помещение на вътрешното министерство на Афганистан, в което имат право да влизат само такива хора. Причини за нападението не са посочени. Говорителят на ИСАФ подполковник Джими Къмингс съобщи, че стрелецът е бил гражданин на западна държава.

Говорителят на талибаните Забиула Мухаджид обяви в изявление, че атаката е била извършена от нападател камикадзе на име Абдул Рахман. Според Мухаджид Рахман е убил четирима високопоставени американски съветници в отмъщение за изгарянето на екземпляри на Корана от американски военнослужещи в базата в Баграм. Представители на афганистанските власти и на силите на НАТО в страната (ИСАФ) не потвърдиха, но и не отрекоха твърденията на талибаните, съобщава БТА.

Атаката бе извършена на фона на съпътстваните от насилие протести в Афганистан срещу изгарянето на екземпляри на Корана, отбелязва Асошиейтед прес. В отговор на атаката всички представители на НАТО, прикрепени към афганистански министерства, бяха отзовани. "Поради очевидни причини за защита на (нашите) сили, аз взех незабавно мерки за отзоваване на целия персонал на ИСАФ, работещ в министерства в и около Кабул", каза командващият ИСАФ, американският генерал Джон Алън в изявление. Той допълни, че НАТО разследва убийството на двамата съветници.

ИТАР-ТАСС посочва, че само в съботния ден при демонстрации са били убити петима и ранени над 70 души. Общият брой на жертвите през петте дни на протести срещу оскверняването на Корана в началото на седмицата достигна 29, а този на ранените надхвърля 100, уточнява Франс прес.