Убиха  Абу Мусаб ал Заркауи
Убиха Абу Мусаб ал Заркауи / netinfo

Иракските сили за сигурност са убили лидера на "Ал Кайда" в страната - йорданеца Абу Мусаб ал Заркауи, предаде Си Ен Ен.

Иракският премиер Нури ал Малики съобщи на специална пресконференция, че Заркауи е бил убит при американска въздушна атака. Той уточни, че йорданският терорист е бил убит снощи заедно със седем свои съветници в къща, намираща се на 50 километра североизточно от Багдад в провинция Диала.

<!--Citat-->

Тялото на Заркауи е било идентифицирано по пръстови отпечатъци. Интерпол смята да проведе собствено разследване на дактилоскопичните отпечатъци, снети от предполагаемото тяло на Абу Мусаб ал Заркауи, съобщи пресцентърът на международната полицейска организация.

Американската армия показа снимка на тялото на лидера на "Ал Кайда" на пресконференция в Багдад.

Говорителят на американската армия генерал Бил Калдуел показа чернобели снимки на Заркауи пред репортерите, след което пусна и видеозапис на въздушното нападение, при което е убит терористът. Нападението е извършено от два военни самолета Ф-16, а над къщата са хвърлени две 250-килограмови бомби, обясни още Калдуел.

При въздушния удар срещу дома на Заркауи е загинал кореспондент на телевизия “Ал Джазира”, който взимал интервю от роднина на Заркауи – Абу Кудам.

Ликвидирането на йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи е резултат от съвместните усилия на правителството на Ирак и народа на страната, заяви иракският министър-председател Нури ал Малики в телевизионно обръщение, излъчено по иракската национална телевизия.

Американските специални служби нанесоха сериозен удар на “Ал Кайда” с убийството на Абу Мусаб ал Заркауи. Това заяви американският президент Джордж Буш.

Според него все още може да се очаква религиозното насилие в Ирак да продължи.

Смъртта на Абу Мусаб ал Заркауи е "много добра новина", която представлява "контраудар на "Ал Кайда" в Ирак и навсякъде по света", каза пък британският премиер Тони Блеър, цитиран от неговия говорител.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че смъртта на Абу Мусаб няма да сложи край на тероризма, но тя е облекчение за иракския народ, предаде ДПА.

Облекчение е, че такъв отвратителен човек, сторил толкова злини на Ирак, няма да може да продължи да действа в Ирак, каза Анан. Той добави, че въпреки това, не може да се очаква, че насилието ще приключи.

Според радикалната палестинска групировка Хамас йорданецът Заркауи е "мъченик на народа". В декларация, изпратена до бюро на агенция Ройтерс, групировката Хамас огласи, че "братът по оръжие" Абу Мусаб е загинал мъченически в кръстоносния поход срещу арабското отечество, който поход е започнал от Ирак.

Египтянинът Абу ал Масри вероятно ще поеме ръководството на "Ал Кайда" в Ирак, заяви генерал Бил Кадуел. Абу ал-Масри, който беше един от лейтенантите на Заркауи, е кандидатът, който най-вероятно ще заеме поста му, каза Кадуел. Следим действията му от известно време и смятаме, че е дошъл в Ирак за първи път през 2002 г. Подозираме, че е участвал в създаването на първата клетка на "Ал Кайда" в района на Багдад, допълни още говорителят на американската армия.