Убиец на лекар, извършащ аборти, получи доживотна присъда в САЩ
Убиец на лекар, извършащ аборти, получи доживотна присъда в САЩ / www.sxc.hu

 

Съд в град Уичита, щата Канзас, издаде доживотна присъда без право на помилване през първите 50 години на убиец на лекар, специализиран в извършването на аборти, предадоха световните агенции.

Обвиняемият Скот Рьодер беше признат за виновен в убийството на д-р Джордж Тилър на 31 май 2009 г. Рьодер застрелял лекаря с един куршум в главата в църква в Уичита.

67-годишният Тилър, баща на четири деца, бил един от малкото лекари в САЩ, които извършвали аборти в напреднала бременност, тоест след 22-та седмица. Той бил наричан от противниците на аборта "Tiller, the baby killer" (Тилър, убиецът на бебета), съобщава АФП.

След залавянето си 53-годишният Рьодер заявил, че убил лекаря, за да спаси живота на неродените деца. Освен за убийството обвиняемият получи допълнителна присъда от две години затвор за това, че заплашил двама служители на църквата, които се опитали да му попречат да избяга, допълва БТА.

Убийството на д-р Тилър предизвика ожесточена полемика в САЩ, където обществеността е дълбоко разделена по въпроса за абортите. То доведе и до затварянето на клиниката, в която Тилър извършвал аборти.