Убедителна победа за Мит Ромни в Ню Хемпшир
Убедителна победа за Мит Ромни в Ню Хемпшир / снимка: Reuters

Мит Ромни и Барак Обама печелят първичните избори съответно на републиканците и демократите за президентската номинация, произведени в щата Ню Хемпшъир, предаде Асошиейтед прес.

Гласуването приключи и резултатите показаха, че в лагера на републиканците бившият губернатор на щата Масачузетс извоюва победата с убедителна преднина от около 10 процента. Той печели с 36 процента от гласовете на избирателите.

Следва го депутатът от Тексас в Камарата на представителите Рон Пол с 25 процента от гласовете на избирателите. На трето място остава бившият губернатор на щата Юта и бивш посланик на Вашингтон в Китай Джон Хънтсман със 17 процента. Бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич е на четвърто място с 11 процента. Следва го с 10 процента Рик Санторъм, бившият сенатор от щата Пенсилвания.

Мит Ромни излезе начело и на партийните събрания в щата Айова на 3 януари, припомня БТА. Там го следваше Санторъм.

Следващите първични избори са в Южна Каролина на 21 януари.

Пред ликуващо множество в град Манчестър в щата Ню Хемпшир Ромни благодари на избирателите си, че са написали една страница в американската история, предаде Франс прес.

После той отправи остри нападки срещу настоящия президент Барак Обама. "Преди 4 години Обама дойде в Ню Хемпшир с обещанието да обедини хората, да поправи политическата система във Вашингтон, да изправи страната ни на крака. Днес ние сме изправени пред разочароващата равносметка на един провалил се президент. Ние знаем, че бъдещето на нашата страна струва повече от 8-9 процента безработица или от 1,5 трилиона долара държавен дълг. Ние струваме повече от три години на лоши решения и на неспазени обещания. Ние струваме повече от провала на един човек", заяви Ромни, цитиран от Франс прес.

В лагера на демократите настоящият президент Барак Обама спечели първичните избори, предаде Асошиейтед прес.

В тях участваха малко избиратели. Преди четири години в същия щат Обама загуби от Хилари Клинтън. Сега той нямаше никаква конкуренция в лагера на демократите.