У нас ще работи център за културно наследство под егидата на ЮНЕСКО
У нас ще работи център за културно наследство под егидата на ЮНЕСКО / netinfo

В България ще бъде създаден център под егидата на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, който ще обедини усилията на държавите от Югоизточна Европа. Това заяви президентът Георги Първанов по време на откриването на 34-та сесия на генералната асамблея на ЮНЕСКО в Париж.

Първанов се срещна с главния директор на организацията Коичиро Мацуура.

Създаването на регионален център и домакинството на България на втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство през февруари следващата година са темите, по които Първанов и Коичиро Мацуура са разговаряли.

Паралелно с това 2000 делегати слушаха в залата на ЮНЕСКО изпълненията на Елица Тодорова и Стоян Янкулов.

От срещата на българския президент с Мацуура стана ясно още, че следващият форум по идеята за културните коридори в Югоизточна Европа ще бъде през юни в Атина. И доколкото в словото на генералния директор на ЮНЕСКО борбата с неграмотността беше поставена като приоритет пред делегатите, Георги Първанов заяви, че страната ни категорично подкрепя целта на ЮНЕСКО „Образование за всички” до 2015 година, наричайки я в същото време амбициозна.

В годините на прехода трансформациите в България не подминаха и образованието, каза Първанов. И днес в обществото ни се водят дебати доколко успяхме да съхраним позитивното и традициите. Той посочи, че подкрепя регионалния подход на ЮНЕСКО за постигане на целите в областта на образованието, защото„отделните държави имат свои особености, които трябва да се отчитат”.

Първанов е в Париж по официалната покана на Коичиро Мацуура, заедно с краля на Швеция и гръцкия президент. До края на деня на българския държавен глава предстоят срещи с председателя на френския сенат Кристиан Понсе, а в 19 ч българско време ще бъде открит барелеф на Васил Левски на сградата на посолството ни.