Търсят причините за трагичния инцидент в Охридското езеро
Търсят причините за трагичния инцидент в Охридското езеро / БГНЕС

Късно снощи телата на загиналите български туристи са били транспортирани в Института по съдебна медицина в Скопие. В аутопсията им ще участват и български експерти. След като приключи проверката по установяване на причината за смъртта им и официално бъдат идентифицирани жертвите, най-вероятно утре ще стане възможно, телата им да бъдат върнати у нас.

Още вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че военно-транспортен самолет е в постоянна готовност да излети, за да натовари телата. Капитанът на „Илинден" 23- годишният Сотир Филев бе задържан. Срещу него и помощника му, македонските власти са повдигнали обвинения за престъпления срещу безопасността на хората. Те са задържани и предстои да бъдат разпитани пред съдия.

Пред полицията младият капитан Филески заявил, че първо чул силен трясък в задната част на кораба, после изгубил контрол над управлението. Той предполага, че се е скъсало кормилното въже, заради което корабът се наклонил надясно и започнал да се пълни с вода. Техническа повреда, съчетана с паниката сред пътниците, е довела до потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро, смятат македонски специалисти.

Пред македонски медии експерти коментираха, че според първоначалните данни е отказало управлението на кораба и той започнал да се клатушка. От инерцията хората започнали да се събират на едната страна на палубата, което довело до по-голяма нестабилност.