Според доклад на ЮНЕСКО нивото на безработица е зашеметяващите 35 процента.

Само 44 процента от жените в Есватини имат достъп до средно образование, а равенството между половете остава значително предизвикателство, предаде VOA/Voice of America.

С помощта на организацията  Garn Rural 64-годишната майка на шест деца ,Трифина Макакула, успя да изпрати всичките си деца в училище.

"Успях да пратя децата си в училище. Научих дъщеря си и снаха си на изкуството на тъкането, и всички изкарвахме прехраната си от това. Това ни помогна по толкова много начини", сподели Макакула.

Garn Rural предоставя на работа на повече от 700 жени занаятчии. Организацията помага на жените да постигнат успех чрез тъкане и предприемачество, превръщайки ги в квалифицирани занаятчии  и бизнесдами.

Джанин Бело, която работи за местна неправителствена организация Fair and Square, се съгласява, че въздействието на Garn Rural е  осезаемо за живота на селските занаятчии в Есватини.

От скромно начало като малка инициатива, организацията помогна на жените в общността да осигурят по-добро бъдеще за себе си и семейството си. 

Скепсиле Мцедфа е била на 17 години, когато е забременяла и е напуснала училище.

"Използвам парите, които изкарвам, за да подсигуря децата си и да платя тяхното образование. Наследството на тъкането се предава от майка на дъщеря, и съм горда да продължа тази традиция и да създам по-добро бъдеще за семейството си", сподели Мцедфа. 

Основана от покойната Джени Торн през 1992 г , която открива местната трева Ludensi в планинските райони на Есватини и започва да прави красиви ръчно тъкани продукти.

Това е началото на организацията, която дава  на селските жени справедлив и устойчив източник на доходи.

"Намирането на работа в нашата общност е трудно, но Garn Rural създаде възможности за жените тук. Garn Rural не е просто бизнес, това е източник на достойнство и надежда в общност, където възможностите са оскъдни," казва Заби ледамини, лидер на общността. 

През последните три десетилетия търсенето на естествените и креативни продукти на Garn Rural нараства, което позволи на марката да стане световно призната за производство на висококачествени продукти като сервизи, осветление и тъкано изкуство.

"Джени Торн искаше да помогне за социалните проблеми в страната," каза Сигхид Брасвиг Торн. 

Според Fair & Square, чрез запазване на древни техники за тъкане, смесването им с модерен дизайн и повишаването на стойността им на международните пазари, Garn Rural помага да се гарантира, че следващото поколение жени от Есватини ще носи част от своята култура със себе си, докато създават нови пътища за себе си и семействата си.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA