Туск: Трябва да сме сигурни, че балканският маршрут за мигранти е затворен завинаги
Туск: Трябва да сме сигурни, че балканският маршрут за мигранти е затворен завинаги / БГНЕС

Европейските страни трябва да се уверят, че балканският маршрут е напълно затворен за нелегални мигранти, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск при откриването на среща на върха във Виена, предаде ДПА.

Австрийският канцлер Кристиан Керн е домакин на международната среща във Виена, посветена на защитата на външните граници на ЕС.

Капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва, предупреди Доналд Туск

"Необходимо е да потвърдим политически и на практика, че маршрутът за нелегална миграция през Западните Балкани е затворен завинаги", каза той пред журналисти.

Страните членки на ЕС трябва да работят в по-тесни взаимоотношения с балканските страни и Турция, за да постигнат тази цел, каза Туск.

Доналд Туск ще призове да се помогне на България за охраната на границата й с Турция

На последната такава среща през февруари във Виена лидерите решиха да затворят този основен маршрут от Гърция към Германия и Австрия.

Виктор Орбан: Мигрантите ще направят Европа неразпознаваема

Това решение ядоса Гърция и Германия, които тогава не взеха участие в срещата.
Много мигранти останаха блокирани по северната граница на Гърция, а Берлин предупреди, че затварянето на граници не е правилният отговор на миграционната криза.

Баварски политик критикува Меркел за политиката към бежанците

Въпреки това тази мярка и ограничителните политики на Унгария намалиха бежанския поток към страни като Германия, където канцлерът Ангела Меркел е подложена на критики от приятели и противници заради политиката й на отворени врати.

Източник: БТА