Туск победи Качински на изборите в Полша
Туск победи Качински на изборите в Полша / netinfo

Либералната партия "Гражданска платформа" спечели предсрочните парламентарни избори в Полша в неделя с 41,51 процента от гласовете, показват окончателните резултати, огласени тази сутрин от Централната избирателна комисия, предаде Франс прес.

Водената от Доналд Туск партия получи 209 от общо 460-те места в Сейма (долната камара на полския парламент). Консерваторите от партията на настоящия премиер Ярослав Качински "Право и справедливост" се нареждат втори с 32,11 на сто от гласовете и 166 места в Сейма.

Само още две партии - десноцентристкият алианс "Левица и демократи" и Полската селска партия - преминаха 5-процентния праг за влизане в парламента, получавайки съответно 13,15 и 8,91 на сто от гласовете, или респективно 54 и 30 депутатски кресла. Германското малцинство, което не подлежи на правилото за минималния праг, разполага с едно място в Сейма.

Бившите съюзници на управляващата "Право и справедливост" - популистката партия "Самоотбрана" и ултракатолическата крайнодясна формация Лига на полските семейства - остават извън парламента, приключвайки изборите съответно с 1,53 и 1,3 на сто от гласовете.

В Сената (горната камара на парламента) "Гражданска платформа" спечели 60, а "Право и справедливост" - 39 от общо 100 места. Стотното сенаторско кресло получи независимият кандидат - бившият премиер, социалдемократът Влоджимеж Чимошевич.

Избирателната активност е достигнала рекордно за този вид избори равнище от падането на комунизма в Полша през 1989 г. - 53,8 процента.