Босфора
Босфора / БТА
Турция повиши нивото на готовност на сапьорските екипи заради заплахата от плаващи мини
Турция повиши нивото на готовност на подразделенията за разминиране и други служби поради продължаващата заплаха от плаващи мини. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви това днес.

"Корабите ни за откриване на мини, самолетите, хеликоптерите, безпилотните летателни апарати и подводници-сапьори са поставени в повишена готовност. Следим ситуацията отблизо. Когато получим сигнал, нашите сили ще реагират незабавно", цитира НТВ думите на министъра.

Той посочи също, че "ситуацията с плаващите мини в Черно море не е довела до затруднения в морския трафик в Босфорския проток". "Всяко уведомление за открита мина се оценява внимателно. След като открием мините, ги изнасяме в безопасна зона и ги унищожаваме, без да вредим на околната среда. Трафикът в пролива продължава нормално, няма никакви затруднения", заяви Акар.

Началникът на МО заяви, че "досега са обезвредени три мини край Босфора". Трета дрейфуваща мина е открита край турския бряг на 6 април. В края на март две от тях бяха открити в близост до Босфорския проток и морската граница с България. В същото време турското министерство на отбраната обяви, че поставя в повишена бойна готовност миночистачи и патрулни самолети.

На 19 март Центърът за връзки с обществеността на ФСБ съобщи, че мините, поставени от украинските военноморски сили на подходите към пристанищата в Черно море, може да се придвижват към Босфора поради скъсани кабели.
БГНЕС