Турските граждани ще пътуват без визи до ЕС от юли
Турските граждани ще пътуват без визи до ЕС от юли / БГНЕС

Европейският съвет и Турция тази нощ постигнаха съгласие Анкара да съдейства за решаването на миграционната криза в замяна на отпадането на визите за турци в Шенген преди края на юни тази година.

В декларацията, приета в края на заседанието, се посочва, че Турция ще приема обратно "всички нови незаконни мигранти, преминаващи от Турция към гръцките острови, като разходите се поемат от ЕС". Турция потвърди ангажимента си да поеме обратно всички незаконни мигранти, заловени в турски води, пише в текста.

За всеки сирийски гражданин, който Турция приеме обратно от гръцки острови, друг сирийски гражданин, пристигнал в Турция, ще бъде разселван към държавите от ЕС по утвърдените квоти (за разселването на 20 хиляди души - бел. кор.). Европейският съвет призовава всички държави от НАТО да подкрепят активно операцията на алианса в Егейско море.

ЕС и Турция постигнаха договореност да съкратят потока на мигрантите

Предвижда се премахване на визовите изисквания за турски граждани най-късно до края на юни 2016 г. и ускоряване на изплащането на първоначално отпуснатите три милиарда евро за сирийските бежанци в Турция. Прието е сумата до 2018 г., която ЕС отпуска на Анкара за нуждите на подслонените в Турция сирийски бежанци, да достигне шест милиарда евро. Започва "подготовка за решение" за отваряне на нови глави от преговорите за присъединяване на Турция към ЕС във възможно най-кратък срок.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че Брюксел и Анкара са се договорили за визова либерализация, но подчерта, че за това е необходимо да бъдат изпълнени съответните условия. "Договорихме се да ускорим процеса на визова либерализация, но в никакъв случай не в ущърб на фундаменталните принципи на Евросъюза", каза Юнкер.

Президентът на Франция Франсоа Оланд уточни, че за отмяната на визите между Турция и ЕС Анкара трябва да изпълни 72 изисквания.

На пресконференцията след срещата турският премиер Ахмет Давутоглу съобщи, че двете страни ще продължат работата по предложенията за миграцията на следващата среща на високо равнище на ЕС на 17-18 март.

Турските граждани ще пътуват без визи до ЕС от юли
netinfo

Той потвърди, че страната му е готова да приема обратно всички нелегални мигранти, пристигнали в ЕС от Турция, независимо от тяхната националност. В замяна ЕС ще приема от Турция сирийски граждани, които има право на политическо убежище.

Давутоглу подчерта, че страната му "не настоява за повече пари" за справяне с мигрантската криза, а по-скоро за "справедливо поделяне на бремето".

ЕС обеща помощ на Гърция за справяне с тежката хуманитарна ситуация

По отношение на Гърция и опазването на външната граница на ЕС се посочва, че това е обща отговорност, която изисква бързо и ефикасно мобилизиране на всички налични средства и ресурси на Общността, и на приноса на отделните държави. Предвижда се осигуряването на допълнителна помощ за Гърция при управлението на външните граници, включително границите с Македония и Албания. До края на март се очаква държавите от ЕС да осигурят на европейската гранична служба Фронтекс командировани на национални служители за тази цел.

Гърция ще бъде подпомогната за осигуряване на цялостно, мащабно и ускорено връщане в Турция на всички незаконни мигранти, които не се нуждаят от международна закрила, въз основа на двустранното споразумение между Атина и Анкара за обратно приемане. Предвижда се съществено ускоряване на квотното разселване на мигранти от Гърция към останалата част на ЕС. Държавите в ЕС са приканени да предоставят по спешност повече места за разселените. Предвижда се продължаване на работата по нова доброволна квотна система за приемане на бежанци, пристигнали в Турция.

Източник: БТА