Турският премиер критикува Саркози
Турският премиер критикува Саркози / снимка: Reuters

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган упрекна френския президент Никола Саркози за съпротивата му срещу приемането на Турция в Европейския съюз в интервю за новата емисия на турски език на телевизия Евронюз, която стартира вчера, предаде Франс прес.

Влизането в ЕС е мечта на нашата страна от половин век, каза Ердоган в интервюто на турски, което даде началото на новата програма. Запитан за твърдата опозиция на френския президент срещу турското членство, Ердоган отговори, че Саркози понякога говори неща, които разумът трудно разбира. Но каквото ида прави той, ние няма да се откажем - ще продължаваме, докато всички членове на ЕС не са казали, че не искат Турция, добави той.

ЕС без Турция не би бил завършен, нещо ще му липсва, заяви Ердоган на церемонията в чест на новата турскоезична емисия на телевизията, организирана в Долмабахчъ сарай.

Турция е член на Европейския съюз за радио и телевизия (UER или European Broadcasting Union), а националната турска радиотелевизионна компания TRT влезе в Euronews през 2008 г. и стана акционер с дял от 16 процента, пише БТА.

Оттогава паневропейската мрежа ангажира около 30 човека за подготовка на турскоезичната емисия - деветата езикова версия на телевизията. Новата програма ще се подготвя в Лион, седалището на групата, и ще се излъчва в целия свят чрез сателит и кабелни оператори, както и по интернет, с видео при безплатно поискване, обясни Филип Кайла, президент на Евронюз, на церемонията в двореца Долмабахчъ, където присъства и представителят на Европейската комисия в Турция Марк Пиерини.

ТРТ всекидневно ще разпространява чрез наземната си мрежа откъси от програми на Евронюз по канал ТРТ2, а турската емисия на Евронюз ще бъде излъчвана изцяло от сателитната цифрова телевизия Digiturk.