/ istock
Турция заяви, че е бомбардирала кюрдски военни бази в планините на Северен Ирак, като това е последната подобна трансгранична атака, предаде кореспондент на БТА, Нора Чолакова.

Турски войник е бил убит по време на въоръжения сблъсък с бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, съобщи турското министерство на националната отбрана.

Войникът е бил ранен по време на сражение с бойците в района Гара. Той е бил приет в болница, но въпреки усилията на лекарите е починал.

Министерството на отбраната съобщи, че е унищожило „21 цели“ в Метина, Гара, Хакурк и Кандил, в който се смята, че се намират високопоставени членове на ПКК, определяна за терористична групировка от Турция и западните ѝ съюзници.

Турската армия, чиито нахлуванията на иракска земя редовно се осъждат от Багдад, обяви, че е убила „многобройни“ бойци при последното си нападение.

Тя заяви, че е предприела редица от стъпки, за да избегне нанасянето на щети на цивилни, както и на културни и исторически обекти в зоната на бомбардировките.

ПКК, която от 1984 г. насам води периодично въстание срещу турската държава, има няколко тилови бази в автономния регион Кюрдистан в Ирак.

За последния четвърт век Турция поддържа там десетки свои бази.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Нора Чолакова/БТА