Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че строителството на 4-ти енергоблок на АЕЦ "Аккую" ще започне догодина, съобщава Анадолската агенция. Ердоган посочи това на вчерашната церемония по полагане на основите на третия енергоблок на АЕЦ "Аккую" в окръг Мерсин. Ердоган и руският президент Владимир Путин участваха в церемонията чрез видеовръзка.

Ердоган обяви, че първият реактор на атомната електроцентрала ще бъде пуснат в действие през 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на турската република. За 100-годишнината от основаването на републиката ще присъединим Турция към лигата на страните с атомна енергия, заяви Ердоган.

Той изтъкна, че АЕЦ "Аккую" ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната.

Първата турска АЕЦ "Аккую" ще бъде с четири реактора, всеки от които с мощност 4 800 мегавата.

Президентът изтъкна, че централата ще е оборудвана с най-авангардни системи за сигурност, за да се гарантира, че отговаря на стандартите на Международната агенция по атомна енертия.

Ердоган определи АЕЦ "Аккую" като "символ на турско-руското сътрудничество".

Проектът за изграждане на първата турска АЕЦ "Аккую" се осъществява от компанията "Аккую нуклеар" /над 99 процента от акциите й принадлежат на корпорацията Росатом/ въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през май 2010 г.

Ердоган изтъкна също, че сътрудничеството между Анкара и Москва играе "ключова роля" за регионалната стабилност, посочва в."Хюриет дейли нюз".
Ние имахме възможността да видим резултатите от турско-руския диалог в много области, включителнто в Либия, Нагорни Карабах, в Сирия, каза Ердоган в изказване на церемонията.
БТА