/ iStock/Getty Images
Турски чиновник опроверга пред „Дейли Сабах” твърдението на гръцките власти, че само малко мигранти са преминали границата на Гърция.

В изказване пред вестника, турски служител, пожелал анонимност опроверга гръцките твърдения, че досега само 73 мигранти са преминали в Европа, предоставяйки кадри от границата, показващи преминаване на групи мигранти.

В множество видеоклипове, заснети в различни райони, се вижда как десетки бежанци пресичат река Марица с лодки.

Макрон: Франция ще помогне на Гърция и България за защитата на границите

Струва ми се, че гръцкото външно министерство обвини Турция в участие в дезинформационна кампания по отношение на броя на бежанците, преминали на територията на ЕС“, заяви официалният служител.

„Според съобщения в медиите нашите гръцки приятели вярват, че само 73 бежанци са стигнали до тяхната територия. Очевидно нямаме причина да смятаме, че гръцките служители умишлено биха подвели своите граждани и международната общественост относно тежестта на ситуацията “, добави той.

„Ето защо исках да споделя с Вас някои изображения и видео кадри, които хвърлят сериозно съмнение относно данните, с които разполага гръцкото външно министерство“, заяви официалният представител.

Над 100 000 мигранти са преминали турската граница от най-северозападната провинция Одрин в Гърция и България от петък, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу пред „Дейли Сабах” по-рано вчера.

Борисов и Мицотакис са единодушни: Необходими са незабавни стъпки за спиране на мигрантите

Турските власти обявиха, че повече няма да спират потока от мигранти, които искат да стигнат до Европа.

Решението беше взето, след като 36 турски войници бяха убити от режима на Башар Асад в Идлиб, Северозападна Сирия. Турските войници бяха разположени в региона, за да защитят местните цивилни в рамките на споразумение с Русия от 2018 г., според което актовете на агресия в зоната за деескалация са забранени.
БГНЕС