/ БГНЕС
Осем души са загинали, а неуточнен брой са в неизвестност, след като туристически плавателен съд се преобърна и потъна в езеро в американския щат Мисури, съобщи местният шериф, цитиран от ДПА.
 
"Имаме осем потвърдени загинали", заяви шериф Дъг Рейдър пред местните медии. "Някои хора все още са в неизвестност", добави той. Рейдър потвърди, че спасителните действия продължават, и заяви, че ситуацията представлява "предизвикателство". Шерифът не коментира дали сред загиналите има и деца. По-рано медии цитираха думите му, че на борда е имало 31 души, някои от които деца. Според местна телевизия в болница са три деца с леки наранявания.
 
"Това ще продължи цяла нощ, до утре, (и утре местно време) все още ще работим", каза той. "Смятам, че (произшествието) е предизвикано от времето", добави шерифът. Според метеорологичните данни в района на произшествието е имало гръмотевична буря, когато то се е случило. В района е духал и силен вятър със скорост 100 км/ч.

Мисури амфибия
БГНЕС


Спасителни екипи и водолази продължават да работят на мястото. Властите призоваха роднините на изчезналите да съобщават за тях. Съобщава се, че най-малко един местен полицай е помагал да бъдат спасявани хора, докато плавателният съд потъвал.
 
Самият плавателен съд - вид амфибийно превозно средство, известно като "дък боут" (duck boat) или "патешка лодка" - остава под вода. Амфибийните транспортни средства от типа "Дък" през последните две десетилетия участваха в редица фатални инциденти по света. Някои потъваха, други бяха завличани, а трети се удряха с други превозни средства. Компанията от Брансън, Мисури, "Райд дъ дъкс", която притежава в района амфибийни превозни средства от типа "Дък" (Duck), засега не е отговорила на запитванията за коментар.

Езерото, където е станало произшествието, Тейбъл рок, е изкуствен водоем и се намира на юг от град Спрингфилд, близо до границата с щата Арканзас.

Мисури амфибия жертви
БГНЕС

БТА