Туристическата експлоатация заплашва Охридското езеро
Туристическата експлоатация заплашва Охридското езеро / DarikNews.bg, архив

Ски писта, шосе и пристанище за яхти застрашават Охридското езеро на границата между Албания и Македония и еколозите предупреждават, че то може да стане жертва на прекомерната туристическа експлоатация, предаде Агенция Хина, цитирана от БТА.

В района на Охридското езеро, което е най-старото в Европа и е включено в списъка на ЮНЕСКО на световното природното и културно наследство, живеят хиляди растителни и животински видове, сред които около 200 ендемични.

Специалистите по околната среда предупреждават, че това биологично разнообразие е застрашено от редица проекти за развитие на туристическата инфраструктура в македонския национален парк Галичица и в непосредствена близост до него, включващи изграждане на ски писта, пристанище за яхти и път, които ще бъдат съфинансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Тези проекти са заплаха за 50 хектара мочурище, играещо важна роля за пречистването на езерото, което е на възраст 3 млн. години, твърдят активисти природозащитници.

Охрид е в списъка на ЮНЕСКО от повече от 35 години. Езерото е посещавано не само заради природата, но и заради византийските църкви, икони и фрески. ЮНЕСКО предупреди, че езерото може да се окаже в другия списък - на застрашеното наследство, като подчерта, че всяко място, което не е достатъчно защитено, губи статута си на световно наследство.