Турция заплаши да скъса отношенията си с Израел
Турция заплаши да скъса отношенията си с Израел / снимка: Reuters

Турция заплаши да скъса отношенията си с Израел, ако не получи извинение за рейда срещу международна флотилия с хуманитарна помощ за ивицата Газа, при който бяха убити деветима турци, но Тел Авив изключи възможността да се извини, предадоха световните агенции.

Турският в. "Хюриет" цитира днес външния министър на Турция Ахмет Давутоглу, който предупреди, че Турция ще скъса отношенията си с Израел, ако Тел Авив не се извини за нападението срещу турския кораб с хуманитарна помощ за Газа "Мави Мармара".

Давутоглу е заявил, че пред турско-израелските отношения има три възможности: Израел да се извини за нападението, да се съгласи на международна комисия и да приеме нейното заключение или отношенията между двете страни ще бъдат прекъснати, съобщава днес турският вестник "Хюриет".       

Турция е заявявала неколкократно исканията си към Израел и е споменавала, че ще преосмисли отношенията си с тази страна, но изказването на Давутоглу в самолета на връщане от Киргизстан вчера са първият път, когато Анкара изрично говори за възможността да скъса напълно отношенията си с Тел Авив, ако той не се съобрази с исканията й, отбелязват турски медии.

Израелският външен министър Авигдор Либерман обаче категорично отхвърли днес възможността Израел да се извини.

"Нямаме никакво намерение да се извиняваме. Смятаме обратното за истина," заяви Либерман след среща с латвийския си колега в Рига. По думите на министъра бъдещата турска политика към Израел е въпрос, който засяга единствено Турция.

Анкара поставя пред Тел Авив четири искания: да се извини за нападението, да изплати компенсации (на семействата на жертвите), да приеме заключенията на независима международна анкетна комисия и да вдигне ембаргото срещу Газа.

Израел отказва да изпълни исканията. Миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху също заяви, че страната му няма да се извини и няма да плати обезщетения за жертвите.

На 31 май израелски командоси нападнаха в международни води турския кораб "Мави Мармара", който бе част от международен морски конвой с хуманитарна помощ за Газа, пише БТА. При акцията бяха убити осем турски граждани и американец от турски произход. Израел настоява, че командосите са действали при самозащита, след като били атакувани от пропалестински активисти.

След рейда Турция повика посланика си от Тел Авив и затвори въздушното си пространство за израелски военни самолети.