Турция има нов началник на Генералния щаб
Турция има нов началник на Генералния щаб / снимкa: БГНЕС

Командващият сухопътните войски в Турция Илкер Башбуг бе определен за началник на Генералния щаб, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Очаква се Башбуг да не влиза в открита конфронтация с управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.

Башбуг ще поеме ръководството на втората по численост армия в НАТО от 30 август. Той ще замени генерал Яшар Бююканит, който често влизаше в открити конфликти с правителството.

Тази стъпка идва в момент, когато Турция се опитва да преодолее продължителната борба между влиятелните светски институции, включително генералите и съдиите, и ПСР. „За разлика от често импулсивния Бююканит, Башбуг е известен със своето хладнокръвие и пресметливост”, заяви Уолфанго Пиколи, политически анализатор.

„Башбуг е считан за един от най-забележителните военни от своето поколение, като съчетава остър ум и дълбока преданост към светския характер на турската държава. Башбуг, който ще заема поста през следващите две години, вероятно ще бъде чудесен опонент на ПСР”, каза още Пиколи.