/ iStock
Първият енергоблок на АЕЦ „Аккую“, която се строи от руската държавна корпорация „Росатом“, ще бъде пуснат в експлоатация през 2023 г. Това заяви в четвъртък заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар ​​на панела „Зелена енергия: предизвикателства на новото време“, който се провежда в кулоарите на Петербургския международен икономически форум, предава ТАСС.

„През последните 20 години търсенето на електроенергия в Турция се е утроило и очакваме да продължи да расте през следващите 20 години. Първият енергоблок на АЕЦ „Аккую“ ще бъде пуснат през следващата година“, подчерта министърът.

Байрактар ​​отбеляза, че след ратифицирането на Парижкото споразумение за климата Турция ще трябва да декарбонизира икономиката си до 2050 г. „В тази връзка ние отдаваме голямо значение на природния газ и развитието на ядрената енергетика“, добави той.

Атомната електроцентрала „Аккую“ се строи на южния бряг на Турция. Изгражда се по руски проект, който включва построяването и въвеждането в експлоатация на четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200. Споразумението за изграждането на централата беше подписано през май 2010 г. Днес строителната площадка на електроцентрала „Аккую“ е един от най-големите проекти за ядрено строителство в света. Над 13 000 души ежедневно работят на строителната площадка, участват над 1000 единици строителна техника и превозни средства.