/ iStock/Getty Images
Древен ликийски надпис, внесен контрабандно от Турция, който е открит от италианските власти през 1997 г. след съдебни дела беше върнат на Турция.

Италианските власти предадоха исторически надпис, датиращ от древната ликийска епоха, на турската външна мисия след десетилетия на съдебни спорове относно собствеността, заяви в събота турският посланик в Рим пред Анадолската агенция.

Азербайджан планира да увеличи доставките на газ за Турция

Историческият надпис е на 1800 години и изобразява съжалението на родители, чиито синове са извършили кражба. Той е изнесен контрабандно от Турция в Италия и е открит от италианските власти по време на обиск в дома на контрабандисти през 1997 г.

Посланик Мурат Саим Есенли и придружаваща го делегация получиха археологическият уникат от Клаудио Маути, италиански офицер, началник на отдела за борба с контрабандата.

Есенли заяви, че съдебният процес е продължил повече от две десетилетия и похвали италианските власти, че са се погрижили добре за артефакта по време на процеса, като добави, че дипломатите са поддържали добра координация, за да го върнат у дома.

Турският дипломат заяви, че връщането на артефакта в Турция допълнително ще допринесе за добрите отношения между Анкара и Рим. Лука Брачи, адвокатът, който представляваше турската страна по време на процесите, заяви, че делото е продължило толкова дълго, тъй като съдиите, отговарящи за делото, са се сменяли, но е доволен от изхода на процеса.
БГНЕС