/ iStock/Getty Images
Турция обвини Еманюел Макрон в "популизъм" след публикуване на изказване, приписвано на френския президент, определящо османското господство над Алжир като колонизация и предизвикало дипломатически вълнения.

Тези "популистки" изказвания са "изключително погрешни", изтъкна турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция по време на посещение в Лвов, Западна Украйна.

"Ако има неща, които да ни каже, да ни ги каже в лицето, а не зад гърба", добави той.

Случаят започна с публикуването миналата седмица на статия във в."Монд", съобщаваща за разговор между Макрон и група млади потомци на участници във войната за независимост на Алжир /1954-1962/.

В статията във в."Монд" се привеждат думи на френския президент Макрон, който казва, че в Алжир е получила гражданственост "официалната история" на Алжирската война за независимост, която е "изцяло пренаписана" и "не се основава на истината", а на "наратив, почиващ върху омразата към Франция".

Изказването предизвика гнева на Алжир, който обяви, че отзовава посланика си от Париж.

"Имало ли е алжирска нация преди френската колонизация? Това е въпросът. Имало е предишни колонизации. Аз съм удивен да видя способността на Турция да накара напълно да се забрави ролята, която е играла в Алжир и господството, което е упражнявала", е добавил Макрон.

Тези изявления разгневиха турското правителство, което е много чувствително по въпроси, свързани с паметта. Турция, наследник на Османската империя, под чийто контрол се е намирал сегашен Алжир в продължение на три века, повтаря, че "няма никакво петно като колонизация или геноцид" в своята история.
 
БТА