/ iStock/Getty Images
Москва планира да продължи да работи с Анкара по разрешаването на проблемите в сирийската провинция Идлиб, но смята, че причина за обострянето на ситуацията е неизпълнението от турска страна на ангажиментите от Сочи, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Ние виждаме причината за сегашното влошаване (на ситуацията) в хроничното неизпълнение от Турция на нейните задължения според меморандума от Сочи от 17 септември 2018 г. и прехвърлянето на части на т.нар. умерена въоръжена опозиция, контролирани от Анкара, в зоната на операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия и в Либия", заяви Захарова.

Говорителката визира споразумение, договорено между Русия, близък съюзник на сирийското правителство, и Турция, която подкрепя определени бунтовнически фракции, за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб.
Все пак Захарова изказа очакване контактите с Анкара да продължат, като посочи, че се подготвя график за това.

Преди нея и Кремъл обвини Анкара, че нарушава споразуменията, които е постигнала с Русия.

Тези обвинения бяха отправени, след като по-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани страната му да изтласка сирийските правителствени сили отвъд турските наблюдателни пунктове в Идлиб до края на февруари "с всички необходими средства, по суша или въздух". Ердоган обвини освен това Русия, че участва в "избиване" на цивилни в северозападната част на Сирия.

Кремъл обвини Турция, че не е неутрализирала терористите в Идлиб

"Режимът и руските сили, които го подкрепят, нападат непрекъснато цивилните, извършват убийства и проливат кръв", посочи Ердоган.

Захарова отрече това. "Ние не приемаме тези обвинения. Заявяваме своята позиция. Не оспорваме, че по редица въпроси, в частност по този въпрос, имаме разногласия с Турция", каза тя.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков Москва остава ангажирана със споразумението за Сирия, което сключи с Анкара, но Русия смята атаките на бунтовниците срещу Идлиб за неприемливи и в противоречие със същото споразумение. Песков напомни, че според този документ турската страна се задължава да осигури отстраняването на терористичните групи от Идлиб.

Турция предпрема действия срещу силите на Асад

"Ние продължаваме да отбелязваме със съжаление, че тези групировки извършват удари от Идлиб по сирийските сили, а също предприемат агресивни действия срещу наши военни обекти", заяви Песков пред репортери. "Това е неприемливо и е в противоречие със споразумението от Сочи", добави той.

Руското министерство на отбраната заяви на свой ред, че присъствието на турски военни и техника в сирийската провинция Идлиб влошава ситуацията, така както и прехвърлянето на оръжия и муниции през границата между двете държави, предаде Ройтерс.

Сирийското правителство обяви, че намира заплахите на турския лидер за "празни и злобни". "(Такива заплахи) могат да дойдат само от човек, който няма връзка с реалността... и показват невежество", заяви неназован източник от външното министерство на Сирия, цитиран от сирийската агенция САНА.
БТА