Бойко Борисов и Себастиан Курц
Бойко Борисов и Себастиан Курц / БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че в скоро време може да избухне Трета световна война заради случващото се в Сирия. В столицата Анкара той заяви, че искрата може да бъде запалена от американските бази на сирийска територия. Междувременно Турция бе тема на разговорите между българския премиер Бойко Борисов и австрийския канцлер Себастиан Курц, който е на официално посещение в страната ни. Двамата са на едно мнение за това, че е необходимо сътрудничество с Турция в борбата срещу нелегалната миграция и тероризма, но се разминават в позициите си за приемането на Турция в ЕС. Докато Борисов стои зад тезата, че към Турция трябва да се подхожда с дипломация, защото е огромна държава на границата ни и не бива да я предизвикваме, Себастиан Курц заяви, че за присъединяването на Турция към ЕС е твърде рано и че Австрия продължава да има въпроси по отношение на този процес.
 
„САЩ имат 20 военни бази в Сирия“, заяви Реджеп Ердоган на фона на влошените дипломатически отношения между Анкара и Вашингтон. Той призова своите сънародници да бъдат подготвени за сценарий „Трета световна война“.
 
„САЩ изграждат военни бази в Сирия. В региона има военно присъствие и на Турция, Иран и Русия. Тези бази могат да доведат до война. Трябва да сме готови за всички възможности“, каза Ердоган.

Себастиан Курц
БГНЕС

Турция и отношенията с нея бяха тема на разговора между българския премиер Бойко Борисов и австрийския канцлер Себастиан Курц, който е на посещение у нас.
 
Позициите им съвпадат само донякъде. Ето какво отговориха двамата след срещата си на въпрос на австрийска журналистка дали ЕС трябва да прекрати преговорите за присъединяване на Турция:
 
„Познавате позицията ми. Сътрудничеството ни с Турция е необходимо, няма спор по този въпрос и е хубаво да има диалог между съседи - между България и Турция, необходим е обаче диалог и между Европа и Турция. Например сътрудничество в борбата срещу нелегалната миграция, срещу тероризма. Но и ние имаме конкретни въпроси, които се отнасят към присъединяването на Турция към ЕС“, каза Курц.

Бойко Борисов и Себастиан Курц
БГНЕС

Светът върви главоломно към конфликт. Политици с имена и държави си говорят за ракети, за войни, а на нашата граница Турция води война с кюрдите в Сирия, руснаците са там, американците са там, Ислямска държава е там. Какъв е вариантът? Те са два. Или да се опитаме с дипломация и взаимно изгодни предложения да се измъкнем от кризата, или трябва да докараме армия, която да застане срещу другата натовска армия. Това е 75-80 млн. държава на нашата граница. Австрия е далече и може да си позволи, Холандия може, Германия също. Но ние на Балканите многократно сме изпитали какво значи да има конфликт“, коментира от своя страна Борисов.

Бойко Борисов и Себастиан Курц
БГНЕС

Борисов и Курц обсъдиха също европейската интеграция и на Западните Балкани.

И двамата смятат, че това трябва да се случи колкото може по-скоро.

Бойко Борисов и Себастиан Курц
БГНЕС