/ iStock/Getty Images
Турските сили са неутрализирали осем кюрдски бойци при операция в Северна Сирия, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на изявление на министерството на националната отбрана.

Бойците са атакували с артилерийски обстрел зона в рамките на района, където турската армия извърши трансграничната операция Ефратски щит, съобщи министерството. Турските военни са отговорили с ответен огън, при който по първоначални данни "са били неутрализирани осем терористи от ПКК/СЗН", заяви министерството.

Турция разглежда Кюрдската работническа партия /ПКК/ и сирийската милиция Сили за защита на народа /СЗН/ като две разклонения на една и съща терористична организация. За разлика от СЗН, ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация не само от Анкара, но и от ЕС и САЩ.

От 2016 г. Турция предприе три операции в Северна Сирия, за да да прочисти района покрай турската граница от терористи от "Ислямска държава" и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/ - "Ефратски щит" /2016 г./, "Маслинова клонка" /2018 г./ и "Извор на мира" /2019 г./.
БТА