Тунелът под Ла Манш може да бъде атакуван по време на Коледа
Тунелът под Ла Манш може да бъде атакуван по време на Коледа / netinfo

По време на коледните празници тунелът под пролива Ла Манш може да бъде атакуван от терористичната мрежа Ал Кайда. Това твърди френското разузнаване в доклад, цитиран от лондонския седмичник "Обзървър", предаде Франс прес.

Според документа, който носи дата 19 декември и е предаден на френското правителство, заплахата се окачествява като "висока". Като "много висока" я определят според вестника източници, близки до американските служби за сигурност.

Нивото на постоянните контакти между войнстващите групировки не е било толкова високо от 2001 г. - годината на атентатите от 11 септември, твърди френското разузнаване, което било информирано първоначално от ЦРУ.

Според цитирани в "Обзървър" френски източници планът бил разработен в Пакистан от хора с гражданство на западни държави, може би британци с пакистански произход. От Пакистан били ръководени сега и действията по неговото осъществяване.

Великобритания е в особено уязвима позиция като тясно свързана със САЩ и поради многобройното мюсюлманско малцинство в страната. Мнозина от членовете му са свързани с Пакистан, добавя "Обзървър".

Службите за сигурност от двете страни на Ла Манш са в състояние на повишена тревога, допълва АФП.