/ БГНЕС
Настоява за спиране на потока от наркотици и мигранти през границата
Мексиканските власти трябва да вземат мерки да спрат потока от наркотици и нелегални мигранти от своя територия към САЩ, защото в противен случай Споразумението за североамериканска зона за свободна търговия (НАФТА) ще бъде анулирано, naписа днес в Twitter американският президент Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС.
 
"Мексико прави много малко или изобщо нищо, за да не позволява хора да проникват първо в Мексико през южната му граница, а после и в САЩ. Те се смеят над нашите глупави имиграционни закони", посочи той.

Тръмп за обещаната стена по границата с Мексико: Трябва да я имаме
 


"Те трябва да закрият тези големи канали за наркотици и хора, или аз ще сложа край на "дойната крава" НАФТА. Нужна е стена!", подчерта Тръмп, имайки предвид изграждането на стена по американо-мексиканската граница, за която Конгресът тази година така и не отпусна средства, а само финансира ремонт на съществуващите метални заграждения и продължаването им на незначително разстояние.
 
Емоционално сбогуване: Семейство се разделя с баща, депортират го от САЩ в Мексико (ВИДЕО)

Президентът призова също така републиканците да приемат строги закони за борба с нелегалната миграция, без да чакат подкрепа от демократите в Конгреса. Според него сега на граничните служби "не е позволено да изпълняват както следва работата си на границата заради смехотворни либерални закони", приети от демократите, които позволяват нарушителите да бъдат пускани.

"Положението става все по-опасно. Точат се цели кервани. Републиканците трябва да използват ядрения вариант, за да приемат строги закони", посочи Тръмп. Под "ядрен вариант" се разбира процедура, която позволява на партията с мнозинство в Сената да заобиколи правилото, изискващо законопроектите да бъдат подкрепени от минимум 60 сенатори от общо 100.
 
Президентът на Мексико отказва визита в САЩ след остър разговор с Тръмп

Сега републиканците имат в Сената само 51 гласа и демократите могат да блокират техните инициативи. Ако се приложи "ядреният вариант", лидерът на партията на мнозинството има право да направи изключение от правилата, чиято окончателна отмяна на практика е крайно сложно нещо - изисква се подкрепа вече от 67 сенатори. Законността на такъв подход остава предмет на юридически спорове.
 

Тръмп освен това заяви, че повече няма намерение да прави каквито и да са компромиси или сделки за защита на правата на мигрантите, доведени в САЩ от нелегално пристигнали родители, докато са още непълнолетни.
 
По-рано те бяха защитени от програмата DACA, но Тръмп я отмени и призова Конгреса да закрепи тази промяна законодателно. Но пазарлъците между двете партии по въпроса не доведоха до никакъв резултат и съответните положения не бяха включени в приетия вече бюджет за 2018 г. "Повече никакви сделки по DACA", заключи Тръмп в Twitter.
БТА