Тръмп ще се срещне с президентът на Мексико
Тръмп ще се срещне с президентът на Мексико / Guliver/Getty Images

Президентите на Мексико и на САЩ Енрике Пеня Нието и Доналд Тръмп ще се срещнат в края на този месец, за да обсъдят търговията, имиграцията и въпроси на сигурността, предаде агенция Ройтерс.

Говорителят на Тръмп Шон Спайсър заяви на пресконференция в събота, че двамата лидери ще се срещнат на 31 януари, а седмицата преди това високопоставени представители на двете администрации ще водят разговори по двустранни въпроси във Вашингтон.

Тръмп е решен да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия и да се оттегли от него, ако не бъде постигната "честна сделка", според сайта на Белия дом.

Пеня Нието, чиято популярност пада заради корупционните скандали и нарастващата инфлация, е критикуван, че няма ясна стратегия за заплахите на Тръмп да разстрои търговията и да депортира нелегални имигранти, отбелязва Ройтерс.

В опит да извлече изгода от това недоволство, фаворитът за президентските избори в Мексико през 2018 г. Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи в събота, че през февруари започва обиколка в четири големи американски града.

Мнозина в Мексико се тревожат и от друга заплаха на Тръмп - че ще накара Мексико да заплати за издигането на стена по границата със САЩ, вероятно като блокира прехвърлянето на средства от САЩ към мексикански граждани, посочва Ройтерс.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието вече е разговарял по телефона в събота сутринта с американския си колега Доналд Тръмп. Нието е казал на Тръмп, че Мексико иска открит диалог със северния си съсед и двамата лидери са изразили увереност, че той ще донесе добри резултати и за двете страни, е, предаде агенция Ройтерс.

Източник: БТА