Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че разполага хиляди тежко въоръжени войници и служители на правоохранителните органи за прекратяване на насилието в американската столица. Той се зарече да направи същото и в другите градове, ако кметовете и губернаторите, не си върнат контрола над улицата, предаде Ройтерс.

"Кметовете и губернаторите трябва да осигурят изключително засилено присъствие на правоохранителните органи, докато насилието не бъде прекратено", каза Тръмп в реч от Розовата градина на Белия дом, докато същевременно по думите на очевидци властите са разпръсвали мирен протест със сълзотворен газ и гумени куршуми само на няколко пресечки оттам.

"Ако град или щат откаже да предприеме необходимите действия за защита на живота и имуществото на своите жители, то аз ще разположа армията на Съединените щати и бързо ще реша проблема вместо тях", добави той.

Тръмп заяви, че след насилието, грабежите и пожарите във Вашингтон стриктно ще бъде прилаган полицейски час, започващ от 19 ч. източноамериканско време.

Докато президентът говореше, продължаваха да се чуват шокови гранати, а конни полицаи изтласкваха протестиращи още по-настрани от площад "Лафайет", парк, намиращ се в непосредствена близост до Белия дом.

След краткото си изявление Тръмп излезе от Белия дом - заобиколен от десетки телохранители - премина през пл. "Лафайет" и отиде до Епископската църква "Сейнт Джон", която пострада от пожар по време на протестите в неделя вечер.

Той се спря пред закованите с дъски прозорци на жълтата църква, в която много президенти са присъствали на църковни служби. Заедно с Тръмп бяха няколко души от правителството му, включително главният прокурор Уилям Бар, съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън и други висши негови приближени.

Във въздуха все още се носеше остра миризма. Тръмп застана пред камерите с библия в ръка, вдигна я високо и после тръгна пеша обратно към Белия дом. Той обаче не отговори на никакви репортерски въпроси.

В изказването си в Белия дом Тръмп обяви, че мобилизира всички налични граждански и военни ресурси, "за да бъде сложен край на безредиците и грабежите, на разрушението и палежите и за защита на правата на спазващите закона американци, включително на вашите права според Втората поправка (на конституцията на САЩ)" - препратка към конституционната закрила в Щатите за притежанието на огнестрелно оръжие.

"Не можем да позволим справедливите възгласи на мирните протестиращи да бъдат заглушавани от разярена тълпа", каза американският президент. Той добави, че Щатите се намират в хватката на "професионални анархисти".

Губернаторът на Вашингтон обвини президента, че е неспособен да се справи със ситуацията, предаде Асошиейтед прес.

Американското министерство на правосъдието съобщи, че разполага полицейските си служби във Вашингтон, за да бъдат прекратени размириците, предаде Ройтерс.
Сред тези служби са ФБР, Американските шерифи и Бюрото по затворите.

Около 40 града в САЩ са с обявен полицейски час, предаде ТАСС. Сред по-големите от тях освен Вашингтон са Лос Анджелис, Сан Хосе, Сан Франциско (всичките в Калифорния), Чикаго (щата Илинойс), Филаделфия и Питсбърг (и двата в щата Пенсилвания), Далас и Сан Антонио (и двата в Тексас), Маями, Джаксънвил и Орландо (всички те са в щата Флорида), Кълъмбъс, Синсинати, Дейтън и Кливланд (всички те са в Охайо), Сиатъл (щата Вашингтон), Детройт (Мичиган), Минеаполис и Сейнт Пол (и двата в Минесота), Луисвил (щата Кентъки) и Ню Йорк.

По оценки на Асошиейтед прес за последните няколко дни в САЩ при протести и безредици са арестувани около 4400 души. Повдигнати са им обвинения за мародерство, нарушаване на полицейски час и затваряне на пътища.
БТА