/ Guliver/Getty Images, архив
Американският президент Доналд Тръмп потвърди днес, че синът на Осама бин Ладен, Хамза, е бил убит, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

САЩ: Синът на Осама бин Ладен е мъртъв

За смъртта на Хамза, любимия син на Бин Ладен, представян за негов наследник начело на терористичната организация Ал Каида, бе съобщено в края на юли от американски медии, припомня Франс прес.

САЩ обявиха награда от 1 милион долара за залавянето на един от синовете на Осама бин Ладен

"Високопоставеният ръководител на Ал Каида и син на Осама бин Ладен, Хамза бин Ладен, е бил убит при контратерористична операция на Съединените щати в региона на Афганистан/Пакистан", се казва в комюнике на президента Тръмп, в което не се споменава датата на операцията.

Минута мълчание и камбанен звън – САЩ почита паметта на жертвите на 11 септември (СНИМКИ)

"Загубата на Хамза бин Ладен не само лишава Ал Каида от авторитета му и символичната връзка с неговия баща, но и осуетява важни оперативни дейности на групировката. Хамза бин Ладен е правил планове и работил с различни терористични групировки", изтъква Тръмп.

В края на миналия месец американският министър на отбраната Марк Еспър стана първият американски служител, коментирал публично информацията за смъртта на Хамза бин Ладен. В отговор на въпрос от излъчвано по телевизията интервю дали Бин Ладен е мъртъв, Еспър заяви, че такова е неговото впечатление.

Тръмп заплашва да пусне в Европа затворниците от „Ислямска държава“

Министърът обаче не даде повече подробности по случая. "Не разполагам с детайли. А дори и да разполагах, не съм сигурен дали бих могъл да ги споделя с вас", каза тогава Еспър.
Американски официален представител заяви пред Ройтерс, че Хамза бил убит преди месеци близо до афганистанско-пакистанската граница. Тръмп бил информиран за операцията по онова време.

Смятаният за приемник на Осама бин Ладен, основателя на Ал Каида, планирал терористичните нападения от 11 септември 2001 г., Хамза бин Ладен бе в черния списък на САЩ на хората, обвинени в тероризъм.

Мали поиска повече помощ от ЕС за борба с джихадистите

Вашингтон предложи през февруари награда, достигаща един милион долара, за всяка информация, която би позволила намирането на Хамза бин Ладен, припомня Франс прес.
Хамза бин Ладен, който е петнадесетото от общо двадесетте деца на Осама бин Ладен, бе лишен през март от саудитското си поданство.
БТА