Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър да "намери" достатъчно гласове, за да потвърди победата му в щата, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията определя вчерашния разговор като "последната стъпка от безпрецедентни опити на действащ президент да окаже натиск на щатски политик да промени резултата от свободни и честни избори, които въпросният президент е загубил".

Апелативен съд в САЩ отхвърли искането за отмяна на победата на Байдън

Новата намеса и продължаващите неоснователни твърдения за измама, направени от първия президент от близо 30 години президент, който не успя да спечели втори мандат, се случиха близо две седмици преди края на мандата на Тръмп и два дни преди втория кръг на изборите в щата Джорджия, които ще определят коя партия контролира Сената на САЩ.

Днес Тръмп потвърди в Туитър, че е разговарял с Рафенспъргър. Щатският секретар от своя страна заяви в Туитър, че твърденията, направени от президента по време на разговора, са неверни.

Откъси от разговора бяха публикувани онлайн от в. "Вашингтон пост". Тръмп отказа да признае загубата си от новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. По време на разговора той казва на Рафенспъргър:

"Това е всичко, което искам да направя. Просто искам да намеря 11 780 гласа". "Защото ние спечелихме щата", изразява увереността си Тръмп. При това президентът намеква, че ако Рафенспъргър и неговият юридически съветник не намерят бюлетините, които според Тръмп са били подадени в негова подкрепа, а после унищожени, и двамата могат да се смятат за съучастници в престъпление, отбелязва ТАСС.

В отговор Рафенспъргър е заявил, че резултатите от изборите в Джорджия са реални, а нарушенията, за които говори Тръмп, не са били открити. 
БТА