Президентът потвърди, че е убит един от най-издирваните от САЩ терористи
Американският президент Доналд Тръмп отново настоя днес за построяване на стена по границата с Мексико, съобщи АФП. "Трябва да построим стената", каза той в градините на Белия дом, преди да замине за Кемп Дейвид, където ще прекара деня с основните си съветници. "Става дума за сигурността на нашата страна. Нямаме друг избор", добави той.
 
Според него частичната парализа на федералното правителство, която продължава повече от две седмици, "би могла да приключи утре, но може и да трае по-дълго. Това зависи в действителност от демократите".
 
Демократите, които установиха контрол върху Камарата на представителите след междинните избори, повтарят, че са против финансирането на тази стена. Според тях построяването й би било неморално, скъпо и неефикасно.
 
Тръмп, който преди обещаваше да построи бетонна стена, сега обмисля варианта за ограда със стоманени решетки. Той каза днес, че планира да организира среща с ръководители на компании за производство на стомана, за да им възложи да измислят нов дизайн на съоръжението, съобщи АП.
 

БГНЕС


Президентът каза пред журналистите в Белия дом, че се водят преговори за определяне на мястото на следващата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Двамата държавници имаха историческа среща през юни в Сингапур, припомни АФП.
 
Тръмп потвърди в Twitter, че е ликвидиран терористът от Ал Кайда Джамал ал Бадауи, организирал извършеното през 2000 г. нападение срещу американския ескадрен миноносец "Коул", предаде ТАСС. "Нашите великолепни военнослужещи раздадоха справедливост за героите, убити и ранени при подлата атака" срещу военния кораб, написа той. "Току-що ликвидирахме лидера на тази атака Джамал ал Бадауи", добави Тръмп.
 
САЩ е нанесъл удар в Йемен срещу член на Ал Кайда

В петък Си Ен ЕН, позовавайки се на източник от американското правителство, съобщи, че Ал Бадауи е бил ликвидиран в Йемен при въздушен удар с американски дрон. 17 американски моряци загинаха и около 40 бяха ранени при бомбеното нападение срещу кораба на йеменското пристанище Аден през октомври 2000 г.
 

Gulliver/Getty Images


Властите в САЩ предявиха на Ал Бадауи задочно обвинения за атаката. Той бе заловен през декември 2000 г. от йеменските власти, но успя да избяга от затвора. После отново бе арестуван. През 2004 г. бе осъден на смърт заради нападението срещу кораба, но отново успя да избяга. Ал Бадауи бе включен в списъка на ФБР с най-издирваните от САЩ терористи и бе обявена награда от 5 милиона долара за информация, която да доведе до ареста му.
БТА