/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че на 10 юни ще наложи 5-процентно мито върху всички стоки, идващи от Мексико, предаде Ройтерс.

"Митническите тарифи постепенно ще се увеличават, докато проблемът с нелегалната имиграция не бъде разрешен", написа Тръмп в Туитър.
 

Президентът обяви мярката, след като по-рано вчера каза пред журналисти, че планира "голямо изявление", което ще е най-голямото досега по въпроса за границата, припомня Асошиейтед прес.

Доналд Тръмп: Никой не е бил по-твърд с Русия от мен

Доналд Тръмп обвинява мексиканското правителство, че не прави достатъчно, за да овладее притока на централноамерикански мигранти, които търсят в САЩ убежище от държави като Салвадор, Хондурас, Гватемала.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор от своя страна заяви, че още днес ще изпрати делегация, оглавявана от външния министър, до Съединените щати, за да разреши ситуацията във връзка с новите мита, информира РИА Новости.

"Предлагам да дадете указания на вашите служители, ако не е неудобно, да приемат представители на нашето правителство, ръководени от външния министър, които да пристигнат във Вашингтон утре (петък), за да постигнат споразумение в полза на двете страни", написа Обрадор в микроблога си в „Туитър“.

Мексико обеща енергичен отговор на новите мита, въведени от президента Тръмп.
 
БТА, БГНЕС