Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Изправяйки се пред дълбоко поделен от процедурата по импийчмънт Конгрес, президентът на САЩ Доналд Тръмп използва своята реч "За състоянието на съюза", за да възвеличае "великото възстановяване на САЩ" три години след встъпването си в длъжност и да осъди "американското клане" по времето на неговия предшественик, отбелязва Асошиейтед прес.

Първият президент на САЩ, който ще се бори за преизбиране, след като срещу него е била задействана процедура по импийчмънт, бе посрещнат в Конгреса със скандирания "Още четири години" от страна на републиканците, и с мълчание от страна на демократите.

Американците са недоволни от посоката, в която върви САЩ

"Враговете на Америка бягат, успехите на Америка се увеличават, а бъдещето на Америка е светло", заяви Тръмп. "Само за три кратки години ние разбихме манталитета на американски упадък (...) Вървим напред с темпо, което до скоро бе немислимо и никога няма да се върнем назад!", заяви американският президент.

Тръмп отдели голяма част от своята реч, за да изтъкне мощта на икономиката, включително ниската безработица, подчертавайки как е помогнал на работниците и на средната класа, въпреки че периодът на растеж започна при управлението на неговия предшественик Барак Обама, отбелязва АП. Това, което Тръмп описа като безпрецедентен бум, не се различава особено от солидната икономика, която той наследи от президента Обама. Икономическият растеж през 2019 г. бе 2,9%, вписвайки се в средния темп, откакто Голямата рецесия приключи преди десетилетие в първата година на управлението на Обама, посочва агенцията.

Започват първичните избори в САЩ

Тръмп подчерта договорените от него нови търговски споразумения, включително първата фаза на търговското споразумение с Китай и споразумението между САЩ, Мексико и Канада, което подписа миналия месец.

Той не спомена думата "импийчмънт" нито веднъж по време на своята реч, която продължи един час и 18 минути, предаде ДПА. Американски медии съобщиха, че той е бил посъветван от членове на неговата Републиканска партия да не споменава тази тема преди гласуването в Сената в сряда по повдигнатите му от демократите обвинения.
Разделението по партийна линия бе олицетворено от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която се виждаше над лявото му рамо при всеки ракурс на камерите. Агенциите съобщиха, че Пелоси е скъсала страници от копие на речта на Тръмп, а президентът е отказал да се ръкува с нея преди да започне да говори.
Сред гостите на Белия дом в Конгреса бе опозиционният лидер Хуан Гуайдо, информираха световните агенции. Тръмп предостави на Гуайдо подкрепата, която той търси в стремежа да отстрани Николас Мадуро от президентския пост, отбелязва АП. "Г-н президент, моля, отнесете това послание обратно в родината", каза Тръмп. "Всички американци са единни с народа на Венецуела в справедливата му борба за свобода! Социализмът унищожава държавите", заяви Тръмп, обръщайки се към Гуайдо.
Макар че Белият дом обяви, че президентът ще отправи послание към единство, Тръмп отдели доста време за теми, които създават голямо разделение сред американците и отекват сред неговите привърженици. Той критикува предложенията на демократите в сферата на здравеопазването и отново изтъкна борбата с имиграцията, възхвалявайки стената по границата с Мексико. Той посвети част от речта си и на "американските ценности", засягайки усилията за защита на "религиозните свободи" и ограничаването на достъпа до аборт, докато продължава да ухажва евангелистите и консервативните християни, отбелязва АП.

Много жени от Демократическата партия бяха облечени в бяло в знак на почит към суфражетките, помогнали за извоюването на право на глас за жените, а други носеха на реверите си значки в червено, бяло и синьо, за да привлекат внимание към темата за климатичните промени, казвайки че Тръмп е дал пълна свобода на замърсителите на околната среда.
БТА