/ Gulliver/Getty Images
Президентът Доналд Тръмп се съгласи да позволи на „Microsoft Corp“ да договори придобиването на популярното приложение TikTok, ако може да осигури сделка за 45 дни, заявиха източници.

Интересът на американския технологичен гигант може допълнително да разпали отношенията между САЩ и Китай, смята Ройтерс. Тръмп заяви в петък, че планира да забрани TikTok на фона на опасенията, че китайската му собственост представлява риск за националната сигурност заради личните данни, които обработва.

Предлаганата придобивка TikTok, която може да се похвали със 100 милиона потребители в САЩ, би дала на „Microsoft“ рядка възможност да стане основен конкурент на гиганти като Facebook Inc (FB.O) и Snap Inc (SNAP.N). „Microsoft“ притежава и професионалната мрежа за социални медии LinkedIn.

Тръмп отхвърли идеята за продажба на приложението на „Microsoft“ в петък. Но след дискусия между него и изпълнителния директор на компанията Сатя Надела, гигантът заяви в неделя, че ще продължи преговорите за придобиване на TikTok от ByteDance и че има за цел да постигне сделка до 15 септември. Това е крайният срок, поставен от Комитета за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS), който проучва сделките за потенциални рискове за националната сигурност.

Тръмп е променил решението си след натиска от страна на някои от своите съветници и мнозина от неговата републиканска партия, каза един от източниците. Забраняването на TikTok ще прогони много от младите му потребители преди президентските избори в САЩ през ноември и вероятно ще предизвика вълна от правни предизвикателства. Няколко видни републикански депутати излязоха с изявления през последните два дни, призовавайки Тръмп да подкрепи продажбата.

„Microsoft“ предупреди в изявлението си, че няма сигурност, че ще бъде постигната сделка.

Компанията напълно оценява важността на справянето с проблемите на президента. Тя се ангажира да придобие TikTok при условие на пълен преглед на сигурността и осигуряване на подходящи икономически ползи за Съединените щати, включително за Министерството на финансите“, се казва в съобщение на компанията.

На фона на влошените отношения между Съединените щати и Китай по отношение на търговията, автономността на Хонконг, киберсигурността и разпространението на новия коронавирус, TikTok се очертава като гореща точка в спора между двете най-големи икономики в света.

Държавният вестник „Чайна Дейли“ нарече ByteDance жертва на „лов на вещици“ от Съединените щати и заяви, че Вашингтон не е представил доказателства в подкрепа на твърдението си, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. Според предложената сделка „Microsoft“ трябва да поеме операциите на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Той заяви, че ще гарантира, че всички лични данни на американските потребители на TikTok ще се прехвърлят и остават в Съединените щати.

„Microsoft“ може да покани други американски инвеститори да придобият миноритарни дялове в TikTok, добави компанията. Около 70% от външния капитал, който ByteDance е събрал, идва от Съединените щати.

Не е ясно колко “Microsoft“ може да плати за TikTok. Ройтерс съобщи миналата седмица, че очакванията на ByteDance за оценка на приложението надхвърлят 50 милиарда долара, въпреки че натискът на САЩ за придобиването му може да понижи тази цена.

Основен проблем в преговорите ще бъде разделянето на технологията на TikTok от инфраструктурата и достъпа на ByteDance, за да се разсеят опасенията на САЩ относно интегрирането на личните данни.

Една от разглежданите идеи е да се даде на двете компании преходен период за разработване на технологии за TikTok, които ще бъдат напълно отделени от ByteDance, каза един от източниците.

„Microsoft“ заяви, че не възнамерява да предоставя допълнителни актуализации, докато не се постигне окончателен резултат от преговорите.

ByteDance беше оценена на $140 милиарда по-рано тази година, когато един от нейните акционери, Cheetah Mobile (CMCM.N), продаде малък дял в частна сделка.
БГНЕС