Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Getty images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че нападението в Сирия е било насочено към лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади. Той каза също, че операцията е била успешна и Багдади е убит.

В изявление, направено от Белия дом, Тръмп сподели, че е доволен от постигнатата победа и американските сили ще се изтеглят от зоната.

"Той беше болен и извратен човек и сега го няма. Багдади беше зъл и насилствен и умря по същия начин", сподели отношението си Тръмп към лидера на Ислямска държава.
 
"Снощи САЩ донесоха справедливост на хората, като ликвидираха терорист номер едно в света. Абу Бакр ал Багдади е мъртъв", заяви президента в изявление от Белия дом.

Тръмп сподели, че лидерът на Ислямска държава е бил хванат в края на тунел, където той е "хленчил, плакал и крещял", докато е бил преследван от американски военни кучета.

Придружен от три деца, Ал Багдади взривил жилетка за самоубийство, като убил себе си и децата.

"Тялото му беше осакатено от взрива", каза Тръмп, но добави, че тестовете са потвърдили неговата самоличност.
 
Военната атака се е състояла в събота в провинция Идлиб, на стотици мили от района от сирийско-иракската граница, където се смяташе, че се крие лидерът на Ислямска държава, според високопоставени служители. Целта на нападението е била убита, когато взриви жилетка за самоубийство, с която беше облечен, съобщиха служители.

За  Тръмп успешната операция може да докаже както като стратегическа победа в битката срещу Ислямска държава, така и политически полезен контрапункт на критиците в двете страни, които го нападнаха през последните седмици за изтегляне на американски войски от Северна Сирия, което позволи на Турция да атакуват и изтласкват кюрдските съюзници на Америка. Високопоставен американски служител потвърди, че служители на кюрдското разузнаване и в Сирия, и в Ирак помогнаха да се намери целта на нападението, въпреки напрежението около турската операция.

Военните са освободили 11 деца.

Тръм благодари на Русия, Турция и Ирак за оказаната помощ при ликвидирането на ал Багдади. По думите му, Русия се е държала перфектно, като е пропуснала американските хеликоптери да преминат над контролираната от нея територия на Сирия.

За ликвидирането на ал Багдади по-рано съобщи командващия Сирийските демократични сили Мазлум Абди. Той отбеляза, че през изтеклите 5 месеца се е провеждала разузнавателна дейност на територията на страната и „точечно преследване”.

Високопоставен източник от иракското разузнаване сподели, че Багдад е изиграл значителна роля при ликвидирането на терориста.