Трус с магнитуд 5,8 в Нова Зеландия, близо 20 души са ранени
Трус с магнитуд 5,8 в Нова Зеландия, близо 20 души са ранени / снимки: Reuters

19 души бяха ранени в силното земетресение с магнитуд от 5,8, разтърсило района на град Крайстчърч в Нова Зеландия и уплашило населението му десет месеца след катастрофално земетресение, отнело живота на 180 души, предаде ДПА. Епицентърът беше на 26 километра от Крайстчърч, на дълбочина от 4,7 километра.

Земетресението беше последвано от серия вторични трусове, като най-силният от тях беше с магнитуд от 5,3, предаде Асошиейтед прес. Според Франс прес е имало още един трус с магнитуд от 5,8. ДПА съобщава дори за втори трус с магнитуд 6.

Молове, сгради в централната част на града бяха евакуирани, а летището беше затворено и самолетите отклонявани към други летища, докато се проверят пистите за евентуални пукнатини.

На много места има свличане на скални маси. На няколко места е избила подпочвена вода, допълва БТА.

На 4 септември 2010 г. Крайстчърч беше разтърсен от трус с магнитуд 7 и оттогава в района са регистрирани над 7000 земетресения и вторични трусове. На 22 февруари земетресението с магнитуд 6,3 се оказа фатално за много от жителите на града.

Заради днешната серия от трусове електричеството на 15 000 домакинства беше прекъснато.

В града са рухнали само пострадали от предишни трусове сгради, които са били процес на разрушаване, както и една необитаема сграда.

Трус с магнитуд 58 в Нова Зеландия близо 20 души са ранени
netinfo