Трудова реформа във Франция разгневи стотици хиляди
Трудова реформа във Франция разгневи стотици хиляди / БГНЕС

Стотици хиляди френски студенти и работници излязоха по улиците в знак на протест срещу трудовите реформи, увеличаващи натиска върху социалистическото и губещо популярност правителство на президента Франсоа Оланд.

Планът има за цел да премахне пречките пред компаниите да уволняват служители по икономически причини, което според опонентите ще бъде трудно оспоримо в съда.

Младите протестиращи са сред най-отявлените противници на мерките, които според тях ще направят бъдещето по-несигурно, въпреки че правителството твърди, че именно те са възрастовата група, която ще бъде най-облагодетелствана от реформата.

Тийнейджъри и студенти хвърляха яйца, докато вървяха из Париж, насочвайки гнева си към френския министър на труда Мириам ел Комри, чието име стои зад проектозакона.

В стачката се включиха и железопътните служители, които призоваха за по-добри условия за труд. Няколко организации твърдят, че в демонстрациите в цяла Франция участват над половин милион души, като само в Париж протестиращите достигнаха 100 000 души.

Реформите имат за цел да намалят безработицата от над 10%, както и младежката безработица, която достига 25%. Предложеният нов закон също намалява заплащането за извънреден труд за работа над 35 часа за работната седмица. В много сектори младите стажанти работят по повече от 40 часа на седмица.

„Подобно на много студенти и аз работя, за да плащам образованието си. Този закон ще ограничи работните ми часове”, споделя 20-годишната Флора, една от стотиците хиляди французи по улиците на Париж.

В онлайн петиция срещу проектозакона се включиха над един милион души, а социологическо проучване показа, че 70% от гражданите на Франция се противопоставят на новите мерки.

Източник: БГНЕС