Тропическите гори могат да загубят функцията си на гигантски склад за въглероден двуокис и на свой ред да го изпуснат в атмосферата при дневни температури, надвишаващи 32 градуса по Целзий, установи проучване, цитирано от Франс прес.

Подобен процес ще бъде наблюдаван при три четвърти от споменатите горски масиви, ако глобалното затопляне се повиши с 2 градуса. "Понастоящем в тропическите гори е складиран еквивалентът на четвърт век емисии въглероден диоксид. Но климатичното затопляне подлага на заплаха този естествен природен резервоар, ако намалее растежа на дърветата или те започнат да измират. Получава се затворен кръг, който още повече ще повиши глобалното затопляне", съобщават учените от Центъра за международно сътрудничество в селскостопанските изследвания за развитието.

В проучването са ангажирани 225 специалисти, които са извършили измервания на над половин милион дървета в 813 тропически гори. По този начин те са изчислили какви са количествата въглероден двуокис, складирани в тях. От направените изследвания станало видно, че натрупванията на този газ остават стабилни при температури до 32 градуса по Целзий. Но отвъд този праг това тяхно свойство се губи, изтъква Бруно Еро, един от авторите на проучването.
БТА