Мощен тайфун удари Филипините
Мощен тайфун удари Филипините / БТА
Наводнения и свличания на земни маси, причинени от първата за тази година тропическа буря на Филипините, причиниха смъртта на най-малко един човек и принудиха над 17 000 да напуснат домовете си, предаде ДПА.

Тропическата буря Меги достигна източното крайбрежие на страната вчера с проливни дъждове, които причиниха внезапни наводнения и свличания на земни маси. 83-годишен мъж се е удавил в провинция Давао де оро, на 970 км южно от столицата Манила, съобщиха местните власти.
 


Две жени в съседната провинция Букиднон са били ранени, след като били отнесени от наводнение, съобщи националната агенция за борба с бедствията. Неин говорител съобщи, че има данни и за други загинали, но все още се очаква официална информация и доклади от регионалните клонове.

Общо 17 892 в 17 засегнати от Меги провинции са били принудени да напуснат домовете си. Над 1100 пътници са блокирани на филипински пристанища, след като бреговата охрана спря морския транспорт в засегнатите райони.

По-късно бурята отслабна до тропическа депресия, с максимални ветрове от 55 км/ч и пориви, достигащи до 75 км/ч, съобщи метеорологичната агенция. Меги се придвижва бавно на север-северозапад и се очаква да се слее с тропическата буря Малакас.
 
БТА