/ БГНЕС
Тропическата буря "Бари", която през миналата нощ плътно приближи крайбрежието на южния американски щат Луизиана, се засили до ураган от 1-а степен (най-ниската) по 5-степенната скала, предаде Ройтерс, цитирайки Националния център на САЩ за наблюдение на ураганите.

Той е съпроводен от ветрове със скорост 120 км/час. Движи се на запад и засега изглежда, че ще заобиколи нисколежащия най-голям град на щата Ню Орлиънс, който от седмица се готви за мощни наводнения. Очаква се епицентърът му да пресече крайбрежната ивица в близките часове.

Метеоролозите увериха, че в следващите 24 до 36 ч. Бари отново ще се снижи до тропическа буря.
Той се формира в четвъртък, 11 юли, недалече от крайбрежието на щатите Луизиана и Мисисипи в Мексиканския залив. По цялата територия на Луизиана е въведено извънредно положение. В редица крайбрежни райони е обявена евакуация. Електрическата компания "Ентърджи", цитирана от ТАСС, която обслужва южните райони на САЩ, съобщи, че заради бурята без ток са останали почти 50 хиляди домакинства в Луизиана.
Заплахата от големи наводнения идва от от рязкото повишение на нивото на река Мисисипи, която тук се влива в Мексиканския залив и при мощни ветрове в устието и навлиза вода от морето, която прелива през защитните диги на Ню Орлиънс. Снощи нивото й достигна малко над 5 м. в града, което е доста под очакваното повишение до 6,5 м., което би било застрашително до височината на дигите. Засега опасността изглежда отминала, но не е ясно какво може да се случи в близките часове, посочва Ройтерс.
Сезонът на ураганите в Атлантика обикновено е от 1 юни до 30 ноември.
БТА