Триполи: Всички условия са изпълнени
Триполи: Всички условия са изпълнени / netinfo

Представител на либийското правителство съобщи, че всички условия за ектстрадирането на българските медицински сестри и палестинския лекар са изпълнени.

"Случаят е уреден. Получихме гаранции за нормализирането на отношенията с европейските държави и за споразумение за партньорство с Европейския съюз", заяви източникът, пожелал анонимност. Триполи получи и гаранции за лечението на децата, както и за възстановяване на болницата в Бенгази.

"Медиците напуснаха страната, но светът не трябва да забрави драмата на децата, заразени със СПИН", заяви още той. Същевременно либийският източник потвърди посещението на френския държавен глава Никола Саркози в страната утре и уточни, че споразуменията ще бъдат подписани между Париж и Триполи. Те ще засягат сферата на сигурността, енергетиката, образованието, имиграцията, здравеопазването и научните изследвания.

Ще бъде сключено и споразумение за обновяване на болницата в Бенгази, посочи той и допълни, че екип от експерти и френски лекари е пристигнал в Либия преди Саркози и вече работи в здравното заведение в града, който се намира на 1000 км от Триполи. Визитата на Никола Саркози беше потвърдена и от главния секретар на френското президентство Клод Геан, който посочи, че държавният глава ще замине до два дни за Либия.