Триполи поиска помощта на британски адвокати по делото срещу Сейф ал Ислам
Триполи поиска помощта на британски адвокати по делото срещу Сейф ал Ислам / снимка: Reuters, архив

Либия е поискала помощта на двама адвокати от реномирана британска кантора, които да се явят в Международния наказателен съд по делото срещу Сейф ал Ислам, син на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, съобщи либийското правителство, предаде АФП.

„Преходният национален съвет  поиска помощта на юридически съветници извън Либия, които имат значителен опит в международното наказателно право”, заяви в комюнике либийският премиер Абдул Рахим ал Киб. Според Киб, в защитата ще се включат Филип Сандс и Мишел Бътлър от британската кантора Метрикс Чеймбърс.

Триполи ще депозира на 30 април документ, който оспорва допустимостта и има за цел прекратяване на процеса пред Международния наказателен съд след като на 10 април поиска от наказателния съд незабавно да предаде на Либия Сейф ал Ислам.

Либия трябва да представи аргументите си, за да докаже, че може да води процес срещу Сейф ал Ислам и да обясни причините си, поради които иска да го съди, допълва БТА. Екип от високопоставени представители на министерството на правосъдието и либийската главна прокуратура, начело с представителя на Либия в Международния наказателен съд, Ахмед Джехани, работят по делото, гласи комюникето  след 72-часовата визита в Либия на главния прокурор на съда Луис Морено-Окампо.

Либийският премиер Абдул ал Киб обеща справедлив процес за Сейф ал Ислам, който ще бъде открит за либийската общественост и международната общност. Обединените нации и правозащитните организации ще бъдат добре дошли на всички заседания, допълни той.