/ iStock/Getty Images
Трима космически пътешественици се прибраха днес безпроблемно на Земята след шестмесечна мисия на Международната космическа станция (МКС), предаде Асошиейтед прес.

Пилотираният космически кораб "Союз МС-16", на борда на който се намират космонавтите Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и американският астронавт Крис Касиди, се приземи в степите на Казахстан югоизточно от град Жезказган. След медицински преглед тримата ще бъдат отведени с хеликоптер в града, откъдето ще отлетят към домовете си.
 


Като част от превантивните мерки заради пандемията от Ковид-19, членовете на руския спасителен екип, който посрещна космонавтите, бяха подложени на тестове за коронавирус, а броят на хората, участващи в мисията по посрещане и приемане на космонавтите, е ограничен.

Касиди, Иванишин и Вагнер живееха на МКС от април. Преди да отлетят от МКС Касиди предаде символично "ключа" на станцията и командването на руския космонавт Сергей Рижков, който ще остане в орбита заедно със сънародника си Сергей Куд-Сверчков и астронавта от НАСА Катлин Рубинс през следващите шест месеца.
БТА